عصر موزیک » عراق رسما قید ایران را زد
  • ۷ بهمن ۱۴۰۳
  • 24 نظر
  • دانلود آهنگ جدید

عراق رسما قید ایران را زد

اختلالات در تامین گاز ایران باعث بی‌نظمی در شبکه برق عراق شده است، زیرا نیروگاه‌های برق این کشور اغلب مجبور به خاموشی می‌شوند. اکنون مسئولان عراقی دیگر تامین گاز از ایران را امن نمی‌دانند، زیرا این عرضه‌ها به طور مداوم دچار اختلال می‌شوند. حال باید پرسید که دلیل این بحران چیست؟

کمبود گاز در کشور، تحریم‌های بین‌المللی، بدقولی ایران نسبت به پای‌بندی به قراردادهای بین‌المللی و بدهی سایر کشورها به ایران، بار دیگر کار دست کشور داده است. در تازه‌ترین اقدام، مسئولان دولت عراق مدعی شده‌اند که ممکن است واردات گاز طبیعی از ایران را متوقف کنند. وزیر نفت عراق این موضوع را تلویحاً مطرح کرده است.

هیثم عبدالغنی، وزیر نفت عراق، به خبرگزاری رسمی عراق گفت هزینه واردات گاز از ایران خزانه کشور را تحلیل می‌برد و تامین گاز از ایران دیگر امن نیست، زیرا این عرضه‌ها به طور مداوم دچار اختلال می‌شوند.

به گفته او، عراق گاز را از ایران می‌خرد و این موضوع هزینه‌های هنگفتی را بر دولت تحمیل می‌کند. علاوه بر این، صادرات گاز پایدار نبوده و ایران گاهی عرضه را کاهش داده یا متوقف کرده است. این وضعیت نمی‌تواند برای همیشه ادامه پیدا کند، زیرا تولید برق را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

قراردادهای قبلی متوقف شد؟

در مارس ۲۰۲۴، عراق و ایران توافق پنج‌ساله‌ای برای تامین ۵۰ میلیون مترمکعب گاز به طور روزانه امضا کردند که جایگزین قراردادی قدیمی شد که عرضه‌های آن بارها دچار اختلال شده بود و در نوامبر به دلیل افزایش تقاضا در ایران به توقف رسید. در نهایت با توجه به اختلالات عرضه گاز و به دلیل توسعه پروژه‌های داخلی، عراق هدف نهایی کاهش وابستگی به واردات گاز ایران را دنبال می‌کند.

در واقع اختلالات در تامین گاز ایران باعث بی‌نظمی در شبکه برق عراق شده است، زیرا نیروگاه‌های برق این کشور اغلب مجبور به خاموشی می‌شوند. این موضوع باعث شده است روند صادرات گاز به ایران در هاله‌ای از ابهام قرار گیرد. اما باید پرسید چرا این اوضاع پیش آمده است؟

بدقولی‌های ایران در قراردادهای بین‌المللی

عراق همواره ایران را به‌ عنوان یک تامین‌کننده پایدار و قابل‌ اعتماد گاز طبیعی برای راه‌اندازی تاسیسات برق خود در نظر گرفته است، اما کارشناسان اکنون بر این باورند که نیازهای داخلی ایران این رابطه را تردیدآمیز می‌کند.

صادرات گاز ایران به عراق به‌شدت نوسان داشته و این کمبودها، سیستم برق این کشور را دچار بحران کرده است. وزارت نفت عراق در سال ۲۰۲۲ اعلام کرده بود که واردات گاز از ایران در دهه گذشته سالانه نزدیک به ۴.۵ میلیارد دلار برای بغداد هزینه داشت.

همچنین در روز 6 ژانویه خبری مبنی بر اینکه وزارت برق عراق اعلام کرده که شبکه ملی برق نزدیک به ۹۰۰۰ مگاوات را به دلیل توقف کامل تامین گاز ایران از دست داده است، در رسانه‌های عراقی منتشر شد.

مقامات عراقی اواخر نوامبر اعلام کردند که ایران به آنها اطلاع داده است به دلیل تعمیرات خطوط لوله و سایر تاسیسات گاز، عرضه برای ۱۵ روز متوقف می‌شود. اما سال به پایان رسید و هیچ نشانه‌ای دال بر ازسرگیری تامین گاز مشاهده نشد.

کارشناسان دلایل ارائه‌شده از سوی ایران را زیر سوال برده‌اند. نبیل المرسومی، استاد اقتصاد و انرژی در دانشگاه بصره عراق، به رسانه‌های عراقی گفت: دلایل ارائه‌شده از سوی ایران برای توقف عرضه قانع‌کننده نیست. آنها گفتند این توقف فقط ۱۵ روزه است، اما برای بقیه سال هیچ گازی تامین نشد.

او به رسانه‌های محلی عراق گفته است دلیل واقعی کمبود گاز، هوای سرد ایران در هفته‌های اخیر است که باعث شد گاز برای نیازهای داخلی مصرف شود. این موضوع در قطعی‌های چندساعته برق تهران و سایر مناطق ایران مشهود بود. تقریباً ۸۰ نیروگاه از ۶۰۰ نیروگاه به دلیل کمبود گاز از کار افتادند.

وی ادامه داد: ایران به یک تامین‌کننده غیرقابل‌ اعتماد گاز تبدیل شده است، زیرا شرایط توافق با عراق را نقض کرده است. عرضه گاز به عراق در ماه‌های گذشته بسیار ناپایدار بوده و به‌مراتب کمتر از ۵۰ میلیون متر مکعب تعیین‌شده روزانه در توافق‌نامه بلندمدت بین دو کشور همسایه است.

در حالی که در اواخر سال ۲۰۲۴ مسائل فنی و تعمیرات به‌ عنوان دلایل توقف عرضه ذکر شد، مقامات عراقی در اوایل ۲۰۲۴ گفتند که ایران به دلیل نپرداختن بدهی‌های بغداد، عرضه را کاهش داده است. احمد العبادی، سخنگوی وزارت برق عراق، به الفرات گفت: ایران به دلیل تاخیر در پرداخت بدهی‌ها، صادرات گاز به عراق را کاهش داده است. مذاکرات با طرف ایرانی ادامه دارد و دولت و پارلمان همه به دنبال راهکاری برای پرداخت این بدهی‌ها هستند.

شایان ذکر است این اتفاق در سال 2023 هم افتاده بود. در آن زمان محمد السودانی، نخست‌وزیر عراق، از یک توافق تهاتری خبر داد. چراکه ایران به دلیل بدهی‌های پرداخت‌نشده عراق، عرضه گاز به ایران را قطع کرد.

ماجرای بدهی عراق به ایران چیست؟

تفاهم‌نامه صادرات گاز ایران به عراق در سال ۱۳۸۸ امضا شد و بر اساس قراردادی که دو سال بعد به مرحله امضا رسید، ایران باید روزانه ۲۰ میلیون تا ۲۵ میلیون متر‌مکعب گاز به عراق صادر کند.

نکته جالب توجه آنجاست که به دنبال تشدید تحریم‌های آمریکا علیه ایران، وصول مطالبات از عراق نیز دچار مشکلات فراوانی مواجه شده است. عراق برای پرداخت بدهی‌های خود به مجوز آمریکا احتیاج دارد و این مجوز در این سال‌ها بارها محل مناقشه بوده است. به دلیل نیاز شدید عراق به گاز ایران، عمدتاً این مجوز داده شده اما وصول مطالبات ایران با مشکلات فراوانی روبه‌روست.

طلب ایران نمی‌تواند به طور مستقیم پرداخت شود. پرداخت‌های عراق عمدتاً در حساب رسمی شرکت ملی گاز ایران در بانک عراق واریز می‌کنند. در گذشته اعلام می‌شد که پس از تایید آمریکا، این مبلغ می‌تواند توسط تهران برای تامین مالی واردات غذا و دارو استفاده ‌شود. اما این حساب عمدتاً به دلیل مشکلات تحریم بلوکه می‌شود و ایران نمی‌تواند از آن برداشت کند.

طلب گازی ایران از عراق، گرفتار مشکلات تحریمی است و ابهامات بسیاری در رابطه با نحوه وصول مطالبات وجود دارد؛ از بلوکه شدن حساب تا مبادلات تهاتری. با این حال، طلب ایران از عراق همچنان به طور کامل رفع نشده است.

عمدتاً در شرایط تحریمی، این مبادلات یا از طریق تهاتر یا به شکل پرداخت طلا و واریز به حساب شرکت‌های خصوصی انجام می‌شود. در مورد مطالبات عراق نیز بارها اعلام‌ شده که مبادلات تهاتری در جریان است. عراق پس از دریافت گاز ایران، نفت و مازوت به ایران تحویل می‌دهد.

نکته مورد توجه آنجاست که مازوت بازار خوبی دارد و ایران می‌تواند این مازوت را به اسم خود بفروشد. اما مشکلات محیط‌زیستی متعدد آن و کمبودهای داخلی، باعث استفاده افزایش مازوت در داخل کشور شده است.

رقم این بدهی همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. این رقم حدود 9 میلیارد تا 11 میلیارد دلار برآورد شده، اما همچنان مقامات از اعلام رسمی مقدار بدهی خودداری می‌کنند. اعلام نشدن رقم بدهی و نحوه وصول مطالبات، بحران را چندین برابر می‌کند؛ چراکه نشان‌دهنده حجم بالای بدهی و وصول نشدن مطالبات است.

حال به نظر می‌رسد ایران به دلیل تشدید کمبود گاز و وصول نشدن طلب خود از عراق، عرضه گاز به عراق را متوقف کرده است. این اتفاق در شرایطی رخ داده که قرارداد این موضوع منعقد شده و ایران نمی‌تواند به‌راحتی زیر قرارداد بزند و به آن پایبند نباشد. پایبند نبودن به قراردادها نه‌تنها تبعات بین‌المللی دارد بلکه موجب بی‌اعتمادی و از دست رفتن بازارهای خارجی می‌شود. البته عراق هم باید به قراردادها پایبند باشد و هرچه سریع‌تر بدهی خود به ایران را پرداخت کند.

جایگزین‌های گاز ایران چه کشورهایی هستند؟

عراق در تلاش برای بستن قرادادهای گازی با دیگر کشورهاست. دو پروژه گازی در مرکز نفتی بصره و از سوی شرکت توتال‌انرژیز فرانسه پس از درخواست اضطراری بغداد در دستور کار عراق قرار دارد.

همچنین کمبود مداوم گاز ایران باعث شده که عراق به ترکمنستان روی بیاورد تا نیاز داخلی خود را تامین کند. مقامات عراقی اعلام کرده‌اند مقادیر وارداتی از ترکمنستان برای راه‌اندازی نیمی از نیروگاه‌های گازی عراق کافی است.

ولید خدوری، رئیس سابق اطلاع‌رسانی سازمان انرژی عرب مستقر در کویت، به رسانه‌های عراقی گفت: عراق تصمیم درستی گرفته است که برای حل بحران کمبود برق خود گاز از ترکمنستان وارد کند. این یکی از بدترین بحران‌هایی است که عراق از زمان تهاجم آمریکا در سال ۲۰۰۳ با آن روبه‌رو بوده است، گرچه حداقل ۴۱ میلیارد دلار برای توسعه بخش برق خود هزینه کرده است.

طبق توافقی که اواخر سال گذشته امضا شد، ترکمنستان حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیون متر مکعب گاز در روز از طریق شبکه خطوط لوله ایران به عراق منتقل می‌کند.

نخست‌وزیر عراق، در سپتامبر سال 2023 گفت بغداد به‌تدریج وابستگی به گاز ایران را کاهش می‌دهد، زیرا پروژه‌هایی که برای توسعه میدان‌های گازی عراق به شرکت‌های خارجی واگذار شده است، شروع به بهره‌برداری کرده و عراق به سمت خودکفایی حرکت می‌کند.

بار دیگر بدقولی در قراردادهای گازی نمایان شد

تشدید بحران کمبود گاز در کشور، نه‌تنها گریبان مردم را در داخل گرفته، بلکه منجر به بدقول‌شدن ایران در قراردادهای بین‌المللی شده است. این موضوع در مورد خود ترکمنستان هم صدق می‌کرد؛ موضوعی که مستقیماً مربوط به پایبند نبودن ایران به قراردادهای بین‌المللی است.

مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم، در 14 آبان‌ماه در مراسم تجلیل از فعالان طرح جهش تولید در دیم‌زارها گفت: ترکمنستان به دلیل بدهی‌های متعدد ایران به این کشور، دیگر حاضر به بستن قرارداد گازی با ایران نیست. دلیل این موضوع، پایبند نبودن ایران به تعهدات خود و بدهی به ترکمنستان است.

ادامه این روند در کنار تشدید تحریم‌ها و انزوای ایران، معدود کشورهای همسایه را که حاضر به همکاری با ایران هستند نیز از ایران دور می‌کند.

پایبندی به قراردادهای بین‌المللی، موضوعی دوطرفه است. اگر قراردادی منعقد می‌شود، هم طرف عراقی ملزم به پرداخت بدهی‌های خود بوده و هم ایران ملزم به صادرات گاز مورد نیاز به عراق است. حال باید منتظر ماند و دید این مشکل حل می‌شود یا به بحران‌های بزرگ‌تری گره می‌خورد.

منبع:سرانه



لطفا نظر خود را بنویسید

نظر با ارزش شما پس از تایید مدیر نمایش داده می شود.
  • پاسخ امید

    عراقی تا ابد دشمن میمونه ، قاتلان رشیدترین جوانان وطنم ، دولت روی این قوم ظالم حساب نکند، اینا عزیزان ما رو دست بسته زنده به گور کردند هرگز دوست و برادر نخواهند شد. یاد شهدای غواص تا ابد زنده خواهد بود.

    • پاسخ نوید در پاسخ به امید

      دوست عزیز گناه صدام دیوانه رو به پای مردم محنت کشده و مظلوم عراق. که خودشون خیلی بیشتر از ما از صدام زخم خوردن ننویس. ممنون از شما.

    • پاسخ 🇦🇪🇦🇪🇦🇪🇦🇪 در پاسخ به امید

      اینا قاتلین امت امام حسین هستند ما ملت امام حسینیم سخنی از سردار رشید ایران اسلامی.

      • پاسخ حامد در پاسخ به 🇦🇪🇦🇪🇦🇪🇦🇪

        خب به سلامتی حماسه ای دیگر رغم خورد دلاوران جام آوران پیروز باشید

  • پاسخ علی

    با سلام . زیر ساخت های ایران خیلی قوی تر از چین و ژاپن است و در رده ده کشور برتر جهان است چه فرقی ما بین ایران .با چین و ژاپن است در تمامی جامعه سه قشر وجود دارد . فقیر . متوسط . غنی در ژاپن 10 درصد جامعه فقیر 080 درصد جامعه متوسط و 10 درصد جامعه غنی است لذا جامعه ژاپن را جامعه آرام . پر نشاط پر رفته . و غیره وی دانند پر چین دولتشاهی تلاش می کند که قشر فقیر جامعه را کاهش داده و قشر متوسط جامعه را شدید افزایش دهد در هندوستان ویتنام . مالزی اندونزی هم تلاش شدید می کند که قشر فقیر را کاهش دهند و به قشر متوسط تبدیل کنند متاسفانه انتظار از مدیریت وزارت اقتصاد این بود که نگذارد قشر فقیر افزایش یابد .

    • پاسخ 🇦🇪🇦🇪🇦🇪🇦🇪 در پاسخ به علی

      فرقش چنین است ما امت اسلامی ایران هستیم قراره الگوی عدالت برابری دفاع از فقراهستیم فکر کنم هنوز شما درجریان اسلام نیستید!؟فعلا شما وامسال شما چنین تفکرات غلطی دارند. ای برادر چرانمیگی آیا کشورهای که نام بردی نماز قرآن می‌خوانند چقدر به اهل بیت وشهدا احترام میزارند چقدر دغدغه حجاب اسلامی دارند وخیلی چیزهای دیگر حرفی که به زبان میاری اول ببین کدوم کشوری هستی.

      • پاسخ ایرانی در پاسخ به 🇦🇪🇦🇪🇦🇪🇦🇪

        دیگه این شعارهای توخالی خریدار ندارد مردم تو سطر زباله دنبال غذا می‌گردند همه مثل جنابعالی دستشان به جایی بند نیست خوب بخورند

    • پاسخ مسعود در پاسخ به علی

      بودجه آموزش و پرورش ژاپن از کل بودجه کشور ما بیشتره حالا بهداشت و بقیه بماند

    • پاسخ امیر در پاسخ به علی

      میشه بگی منظورت از زیرساخت چیه اصلا میدونی زیرساخت چی هستش منظورشون زیرسازی آسفالت جاده ها نیستا اشتباه نگیری یوقت. تو چطوری میگی زیرساخت های ایران از چین و ژاپن قویتره حرفی که بدون سندباشه باد هوا هستش . یه زره سواد و اطلاعات خوب چیزیه

  • پاسخ مهدی

    جالبه نیروگاه های برق عراق با گاز ایران کار میکنند و نیروگاه برق اصفهان با مازوت کار میکنه و مردم دارند از آلودگی هوا خفه میشند

  • پاسخ محسن

    جالبه موقع گرفتن برق و گاز نیاز به اجازه امریکا ندارن ولی زمان پول دادن ... عربها اگه وفادار بودن ۱۴ معصوم رو شهید نمیکردن به خودشون رحم ... کلا اهل خیانتو پول پرستن

  • پاسخ ناشناس

    آقای علی حالت خوبه چرا حرفهای خنده دار می زنی زیرساخت‌های ایران قوی ترازژاپن است زیرساخت‌های ایران فرسوده ومال 60سال پیش می باشدوژاپن گل سر سبد تکنولوژی دنیا زیرساخت‌ها همیشه به روزاست

  • پاسخ علی از تهران

    میترسم سرنوشت مسلم بن عقیل برای ایران تکرار شود رفیق ها یکی یکی دارند میروند

  • پاسخ میر غفار

    لعنت به کاسبان تحریم اینها فکر می کنند جمعیت ایران فقط خودشان هستند

  • پاسخ نوید

    راهکارهای زیادی برای رفع این مشکل وجود داره. و صد البته که ایران و عراق با این راهکار‌ها رو انجام میدند و مشکل‌ها رو حل می‌کنند. حالا دلیل این گفته‌ها و رفتارها چیه؟! و این راهکارها چی هستند؟! در ابتدا باید گفت که، راهکارها همونطور که عرض کردم زیاده و به خوبی و درستی در حال انجام هم هست. یکی از این راهکارها اینه که، ایران وقتی میخواد از کشور خواصی خرید کنه. مثلا روسیه یا چین یا پاکستان، ونزولا، برزیل هند، حتی خود عراق، عربستان و غیره... و میخواد از پول خودش در عراق استفاده کنه. عراق دلار و پول ایران رو، که در عراق به صورت بدهی وجود داره، به روبل، یوان، دینار، و غیره... تبدیل میکنه. و اینطور ایران با واحد پولی خود اون کشور مذکور مبادلات میکنه. که این مسئله به هیچ وجه شامل تحریم‌خا نمیشه و بر هیچ مبنایی نمیتونه شامل تحریم بشه. د فقط به قدرت ارتباط بین دو کشور همکار و دوست مربوط میشه. و قضیه انتقال گاز ترکمنستان به عراق هم از خاک ایران ما صورت میگیره! حالا مسئله چیه؟! مسئله اینه که در ظاهر عراق خودش و سیاست‌هاش رو دور از ایران نشون میده. این برای اینکه عراق به حق از جامعه بین اللمل و آمریکا ضربات زیادی خورده. و همین الان هم دارای تزلزل داخلی هستش. و نمیخواد تجربه‌های گذشته تکرار بشه. و ایران هم اینرو درک میکنه و همکاری میکنه. لازم و ضروریه. دوم اینکه خود ایران نمیخواد در جهان عرب و حتی در جامعه‌ی بین اللمل، این مسئله القا بشه که ایران در فکر نفوذ و دخالت و توسعه طلبی در کشور‌های عربی و سایر نقاط دنیا هستش. که واقعیت و به حق هم در واقع امر هم همینطوره. فقط دشمنان ایران برای خراب کردن رابطه‌ی ایران و اعراب و بقیه‌ی جهان و همسایگانش. و کلا منطقه، دست میزارن بر روی حساسیت‌های تاریخی ملیتی، قومی و مذهبی متاسفانه. و ایران و عراق با این سیاست دارن این فرصت رو از دشمنانشون می‌گیرند. و این سیاست درستیه. وگرنه قراردادها و روابط ایران و دوستان و همسایگانش خدشه‌ای بر نداشته. مسائل همیشه چند لایه هستند. و حتی امکان داره مسائل عمیقتر و زیر لایه تری از این که من گفتم هک درجریان باشه. این مسائل جلوی چشمان ما هستند. فقط باید دقت کنیم و اونهارو ببینم. باسپاس

  • پاسخ سعید

    من مغازه دار هستم و برای هر مشتری یه سقفی قاعل میشم که از اون سقف بدهی رد بشه بهش جنس نمیدم تا بدهیش رو پر کنه

  • پاسخ اسیر

    دشمن واقعی مردم ایران هستن که شبکه برق عراق گاز مصرف میکنه و ما برای تامینش و آلوده نشدن هوای عراق کازمون رو بدیم و خودمون مازوت بسوزونیم و هزارتا بیماری بگیرین

  • پاسخ مهدی

    ایران خود را فدای همسایه ها کرد هیچ کشوری با تکیه به همسایگانش پیشرفت نکرده کشور را جوانان وطن می‌سازد اگر به جوانان وطن اعتماد می کردید و بها می دادید این وضعیت ما نبود که جوانان نخبه مهاجرت کنند همسایگان آب را روی ما ببندند و هیچکس از ما خرید نکند

  • پاسخ کامی

    دولت وقتی به مردم خودش بدقولی می‌کنه دیگه انتظاری بیشتر از این نمیره که به کشورهای همسایه هم بدقولی کنه، نه مدیریت درستی نه مسئولیت به جایی اصلا چرا با این همه منابع باید کمبود داشته باشیم

  • پاسخ غلامرضا

    خدا را شکر . تنهایی خوب است .

  • پاسخ محمد پارسا

    دوست عزیز جمع بستن خوب نیست (عراقی ها.)حتی اگه دولت و نظام عراق روی برگردونن مردمی اونجا هستن با هدفی متفاوت. درسته که تاریخ نشون داده اهل کوفه وفا نکردن ولی اقلیت افرادی هم هستن که یاران وفادار بودن. بنده پدرم ایران رو دولت اصلی امام زمان میدونست و من از خاک ایران در شهرری دولت آباد و از خون پدر عراقی متولد شدم برام ایران و عراق فرقی نمیکنه اینها نباید مانع هدف اصلی (تشخیص خیر و شر) و به یاری خدا پیروزی حق بر باطل شود آنچنان که خدا وعده داده انشاالله نزدیک است. شیطان فرصت زندگی اش تا قیامت و بسیار نزدیک شده است خشمگین و عصبی به هر دری میزند که افراد بیشتری از انسانهارا فریب دهد و به همراه خود به دوزخ ببرد این از خشم اوست چون از بهشت رانده شده امیدوارم گول و فریب اونو نخوریم و لذتهای دنیارو به آخرت جاودان نفروشیم التماس دعا خدانگهدار

  • پاسخ امیر

    باید دریافت غرامت جنگ از متجاوز رو به دادگاه برد،عراق هزاروصد ملیارد دلار خسارت جنگ به ایران بدهکارهست،،صدام مرده،ولی درآمدهای عراق که از بین نرفته،،برداران شما قاتلان پدران ما هستند، خسارت جنگ حق قانونی است،و هیچکس حق ندارد در هیج مقامی،حق مردم ،جانبازان، رزمندگان، سربازان، شهدا،ایثارگران رو ببخشد

  • پاسخ رضا دکتر

    داداش خدا رو شکر خدا کنه کلا قطع بشه صادرات گاز پولی که نمیدن اگر هم دو زار میدن‌ میره در جیب از ما بهترها حداقل‌ اینجوری میمونه برا ملت

  • پاسخ حامد

    خب به سلامتی حماسه ای دیگر رغم خورد دلاوران جام آوران پیروز باشید